Köpte för en tid sedan en hel sida av en bonde ca 1 mil
härifrån
Häromdagen gjorde jag en fläskrulle, och idag blev det något
gott i slökokaren
Jag valde att göra det hela med husmanskostkänsla, snarare
än åt det asiatiska hållet som jag ofta gör
Spölandsgris i pottan 2016
Kött
1½ kg Fläsksida med svål
Lägges i saltlag 2 dygn (i kylskåp och tät påse)
Om den inte redan är rimmad
Övrigt:
10 kryddpepparkorn
1 kanelstång
2 dl grädde
-------------------------------------
Saltlag / Brine
Ingredienser
1 msk strösocker
Gör så här
Koka upp vatten. Tillsätt salt och socker och se till att
det löser sig innan kastrullen lyfts av spisen. Ställ lagen att kallna helt
innan den används. (under +8 grader)
Räkna upp receptet om större mängd lag behövs.
Glace
1 msk chilisause
2 msk honung
2 tsk senap (slotts orginal)
2 tsk hel kryddpeppar, mortlas
½ tsk timjan
½ tsk rosmarin
½ tsk salvia
1 krm fänkål
Blandas
-------------------------------------
Koka saltlagen - kyl den väl (under +8 grader)
Torka Sidfläsket torrt med hushållspapper
Stoppa i tät påse (jag vaccade det hela)
Låt vila i kylen 2 dygn
Paus
Blanda glace
Häll av saltlagen och rispa kryss skåror snett över svålen
Pensla med glace
Har du inget galler i botten så lägg lite olja i botten på
pottan
Tillsätt 1
dl vatten, några lagerblad, 10 kryddpepparkorn och en
kanelstång
Med galler i botten, svål ned, utan galler svål upp
Jag kör med galler
Kör 7 tim på låg
Nu så kan du antingen låta den vila på skärbräda/tallrik
30-60 min innan du skär upp den.
Eller
Så lägger du på mer glace och kör i ugnen på 225
grader ca 15 min - och därefter låter den vila på skärbräda/tallrik 30-60 min
innan du skär upp den
Gräddsåsen
När köttet var klart silade jag skyn i en vid bytta
och ställde kallt så jag fick en fetthinna som jag kunde
lyfta bort.
Sedan tog jag 1
dl sky och kokade upp
tillsatte 2
dl grädde, gav det ett snabbt uppkok - minskade värmen
och lät det sjuda till såsen börjde ta ihop - Klart att servera
Har du bråttom, red med maizena
Dagens Middag
Hemmarimmad Slökokad Spölandgris
Gräddsås på Flässky
Stekt Potatis
Perles de Saveurs Cassis