Det är ju gott men inte speciellt magert
Och tyvärr lite för mycket för mig ensam.
Men jag kommer att skära bitar
Styckfrysa och sedan vaccumförpacka
Då kan jag njuta av en bit när jag vill
Jag hade lite saker i kylen som höll på att bli gamla
Så därför får ni både mitt orginalrecept
Och den variant jag gjorde idag
Kockens Bacon & Sparrispaj
Rune Edin 2016
Ingredienser pajdeg:
130-140
gram smör
½ tsk salt
½ tsk salt
2-3 msk vatten beroende på hur degen känns
Gör så här
Hacka samman smör och mjöl tills smöret är finfördelat.
Tillsätt vattnet och knåda ihop till en slät deg. Lägg degen svalt en stund
innan du kavlar ut den. Degen räcker väl till en normalstor paj på cirka 26 cm i diameter.
Degen tål bra att sparas i kyl eller frys, se bara till att
packa in den i plast så den inte torkar.
Tips Kavla ut degen på smörgåspapper så blir det enklare att
få det tunt - jag körde smör, mjöl och salt i matberedaren, när det såg riktigt
smuligt ut tillsatte jag exakt 3 msk vatten och körde sedan till slät deg - jag
körde efter viktmåtten
Förgrädda pajskalet 8-10 minuter i cirka 200 grader
Ingredienser fyllning:
3 ägg
60-70 g
rödlök finhackad
½ tsk timjan
½-1 tsk baskrydda (totalt)
Gör så här:
Vispa samman ägg, grädde, riven ost, timjan och baskrydda
Ställ åt sidan
Fräs baconbitarna hastigt i lite olja till på gränsen till
knaprig
Rör om då och då (gäller hela tiden)
Tillsätt löken och ev lite olja om det är för torrt
Fräs löken hastigt till glansig
Tillsätt sparris, fräs hastigt - Ställ åt sidan
Låt det stekta svalna några minuter (går att förbereda)
Blanda stanningen samt den stekta röran, och fyll pajskalet med blandningen - Lägg
Forts följer längre ned:
Alternativ fyllning (den jag gjorde idag):
3 ägg
60-70 g rödlök finhackad
½ tsk timjan
½-1 tsk baskrydda (totalt)
Alternativ fyllning - Gör så här:
Värm upp 1
dl créme fraiche + 1 dl grädde
Vänd ned cream cheese och rör om till slätt
Smaka av med baskrydda - Ställ åt sidan för att svalna
Fräs baconbitarna hastigt i lite olja till på gränsen till
knaprig
Rör om då och då (gäller hela tiden)
Tillsätt löken och ev lite olja om det är för torrt
Fräs löken hastigt till glansig
Tillsätt sparris, fräs hastigt
Ställ åt sidan - Lät det stekta svalna några minuter (går
att förbereda)
Vispa samman ägg, 1 dl grädde, 1 dl riven ost, timjan
Lägg den stekta röran jämt i botten av pajskalet
Vispa ihop äggstanningen och ostsåsen - fyll pajskalet med
blandningen
Lägg 1 dl
riven ost ovanpå
Gör så här - Samma för båda
Grädda i cirka 180 grader i 45-50 minuter. Kolla efter 30
min om det börjar se bränt ut så täck med ett foliepapper.
Efter 45 min - känn i mitten om äggstanningen stannat. - om så,
då är den klar.
1 hg majonnäs
1-2 klyftor vitlök, pressade
1 stänk tabasco
ca ½ tsk salt och
vitpeppar (9 dl
salt/1 del vitp)
DAGENS MIDDAG
Kockens Bacon & Sparrispaj
Tzaziki D'lux
Coctailtomater