Köks Fakta

fredag 1 april 2016

Syrliga Våfflor & Söta Pannkakor - Receptexperiment



Idag har det brutit ut....
Eller snarare igår när jag fick den här idén....



Syrlig våffel- o pannkakstest 2016

13 dl Vetemjöl, (siktat)
5 dl Crème fraiche lätt
1 lit Mjölk
2 tsk Bikarbonat
8 ägg
100 g Smör
1 tsk salt



Smeten fas 1 - Våfflorna
Vispa ihop
Vetemjöl, bikarbonat och salt med 8 dl av mjölken slätt
Tillsätt resten av mjölken, vispa ihop
Tillsätt crème fraiche och äggen, vispa slätt
Smällt smör och vispa i smeten
Grädda Våfflorna

----------

Serveras dom direkt från järnet är dom frasiga och fylliga


----------

Sedan provade jag att grädda 3 st tunna pannkakor
(3 dl) med samma smet
Men jag tycker den blev för tjock.


Smeten fas 2 - Tunna pannkakor
Vispa ihop ytterligare
3 ägg, 2 dl mjölk, 25 g smält smör och en nypa salt
Vispa ihop med våffelsmeten som är kvar



Grädda pannkisarna - om man vill kan man tillsätta lite rapsolja i smeten och få ett lite annorlunda gräddresultat.

Dagens Middag
Syrliga Våfflor & Söta Pannkakor
Våfflor med Tzaziki
Våfflor med Lingonsylt
Pannkaka med Hjortronsylt


Det blev en rätt intressant smak som lockar till fler experiment
Tänker mig en god förrätt.
Provade även 
Tzatziki och Lingon 
Samt 
Tzaztiki och Hjortron
Den sista varianten överraskade...

Om någon undrar...
Det blev 22 Våfflor & 20 Tunna Pannkakor