Köks Fakta

fredag 5 februari 2016

Norrländsk Mac'n'Cheese - Recept



 Idag blir det en annorlunda variant....
....på en amerikansk klassiker


Sätt ugnen på 200 grader

Pasta:
4 dl makaroner
Kokas enl. anv. på paketet
Silas, kyls, ställs åt sidan



Ostsås:
1 msk Smör
1 msk Mjöl
3,5 dl Mjölk
1,5 dl Matlagningsgrädde 156%
1 tsk Salt
1 tsk Svartpeppar
100 gr Cream cheeze
150 g Västerbottenost®, riven
225 g Ost riven (Gouda - hade slattar i kylen)

Till detta är det bra att ha en belagd kastrull - ca 2 lit.


Gör så här!
Mät upp och blanda gräddmjölken.
Blanda Västerbottenosten® och gouda osten
Av detta ska ca 250 g i ostsåsen och ca 125 g ovanpå

Smält smöret i en kastrull.
Rör ned mjölet och späd med gräddmjölken i omgångar under vispning.
Vispa såsen slät, krydda med salt och peppar.
Låt sjuda ca 4-5 min - rör om då och då
Ta kastrullen från värmen och rör ned 100 g cream cheese och 250 g riven ost.
Vispa till slät ostsås



Vänd ned de kokta avrunna makaronerna i ostsåsen.
Smaka av med salt och peppar. Smörj en ugnsfast form. Häll på makaroniröran.
Toppa med resten av osten. (Hit kan allt förberedas och vänta i kylen.)
Värm/gratinera i 200 grader i 25-35 minuter eller tills makaronin fått fin färg och alltsammans är genomhett.

Köttet:
1 msk smör
2 msk rapsolja
480 g älg, ren eller viltskav - eller blanda
40 g purjolök, strimlad
Smaka av med Baskrydda (9 salt +1 vitpeppar)

Hetta upp smör och olja i stekpanna
När det slutar fräsa - tillsätt köttskav och purjo.
Fräs hastigt så köttet är precis klart

Smaka av med Baskrydda


DAGENS MIDDAG
Norrländsk
Mac'n'Cheese
Viltskav & Purjo
Lingon