Köks Fakta

onsdag 16 december 2015

Köttbullar Julen 2015


Lite får jag väl anstränga mig inför Jul

Ännu ett recept på köttbullar
Letar ju efter det optimala

Ostekta väger dom ca 40 g/st

1 kg blandfärs
1 dl mjölk
3 msk crème fraiche
2 ägg
1,5 dl gul lök, finhackad
1 dl potatismospulver
1,5-2 msk salt
1 msk hel kryddpeppar, mortlas fint

(ev flytande smör till plåten)

Tillagning
Starta ugnen - ta fram en djup ugnsplåt
Sätt flytande smör i botten eller ett bakplåtspapper i botten.

Blanda alla ingredienser inkl kryddor
Stek lite färs för att kolla kryddning, krydda på om det behövs

Rulla köttbullar (jag använder ett snapsmått 4 cl för att få samma storlek på bullarna.)

Ha gärna lite kallt vatten att skölja händer och mått i så lossnar färsen lättare.

Lägg bullarna i ugnsplåten - kör i ugn ca 20-25 min - rör om då och då



Klart

Min vän Zuzz tyckte dom var goda

Stekta väger dom ca 29 g/st

När jag ska servera köttbullarna
steker jag dom i smör på lågvärme 5-10 min