Inte riktigt som en Jansson,
Det är lite mer jobb, men ändå enkelt
Min favoritmatjes - inte för salt |
Kockens MatjesFrestelse
1 msk rapsolja
½- 1 dl matjessky (vätskan sillen låg i)
1 tsk svartpeppar
Strimla/tunnskiva löken (jag tog
mandolinen)
Smält smör och rapsolja, låt löken
ligga och karameliseras i minst 20 min,
Se upp så den inte bränns, den ska
bara bli mjuk och söt
Tillsätt potatis, matjessill,
grädde, sky och svartpeppar, rör om
Låt sjuda 5-7 minuter - Smaka av - häll över i
gratängform
Här kan man välja mellan 2
alternativ
1.) Förbered i god tid gratängen
genom att köra gratängen 15 min,
Ställ åt sidan och kyl
Ta fram 20 minuter före servering
och kör ytterligare 20 min
2.) Kör gratängen klar - det tar ca
35 min +/-
Låt stå en stund innan servering
Jag tycker alt 1 är bättre, men kör
alt 2 idag
Serverad med rödbetor och ett glas mjök
Mums