Köks Fakta

fredag 26 september 2014

Recept: Blodpudding

Recept längst ner

Lite pyssel - men så mycket godare
Hemmagjord Blodpudding

 Serverad med

Stekt äpple & Bacon

Samt en rejäl klick Lingonsylt



Port ca 12,
Tid ca 2 tim,
Ugn 200 grader

1 liter      blod (säljs fryst)
5 dl         svagdricka eller öl
8 dl         grovt rågmjöl
1 st         stor gul lök
150 g      smör eller margarin
1 msk     salt
1,5 tsk    malen kryddpeppar
1 msk     mejram eller timjan
½ dl        sirap

Beställ blodet i god tid
Tina i kylskåp 8 - 10 timmar

Sila blodet och blanda det med svagdricka eller öl.
Tillsätt rågmjölet under kraftig vispning.
Skala och hacka löken - fräs den i lite av fettet och blanda ned i smeten.
Smält nu resten av fettet och blanda ned det.
Tillsätt salt, kryddor och sirap
Stek ett prov i en stekpanna och smaka av.

Smörj och bröa 2 formar på 1,5 liter
Häll upp smeten till 2/3 av formarna.
Ställ dom i en långpanna - och täck formarna med aluminiumfolie.
Sätt in långpannan i nedre delen av ugnen
Häll kokhett vatten vid sidan av formarna
Grädda i vattenbadet 1 tim - 1 tim 15 min.
Prova med provsticka eller tandpetare som skall kännas torr när puddingen är klar.
Låt puddingen svalna något innan den stjälps upp.


Servera:
Nygräddad blodpudding med rårörda lingon, stekta äppelklyftor och stekt fläsk.

Jag har justerat lite i kryddningen men recept kommer från Vår Kokbok