Detta är rätt nära ett riktigt orginalrecept
Tjälknöl på älg
Ingredienser 6-8 port.:
1 st fryst älgstek ca 1 1/2 kg
Lag:
1,2 lit vatten
1 dl grovt salt
1 tsk strösocker
1 msk krossade kryddpepparkorn
2 st lagerblad
2 st färska timjankvistar
10 st enbär, lätt krossade
Så här gör du:
Välj en knubbig stek. Lägg den fryst på galler i långpannan.
Sätt ugnen på 70-80 grader och sätt in steken på kvällen när det är läggdags.
Stick en köttermometer i knölen på morgonen, eller efter 6-7 timmar, då har köttet tinat.
Fortsätt steka tills köttet nått 70-71 graders innertemperatur, vilket kan ta 10-12 timmar.
Koka upp vattnet med salt, socker och kryddor.
Lägg köttet i den heta lagen i en trång bunke. Sätt det att kallna. Det tar 5-6 timmar.
Ta upp köttet. Nu är det klart att skivas
Älgtjälknöl
Gräddsås med trattkantareller
Smörstekt kulpotatis
Hemkokt lingonsylt