Eller
Min 18-timmars älgköttsoppa
Detta recept är extremt mycket på en höft, får väl ses som
inspiration
Tänk på att se till att ha kvar rotsaker och purjo till
slutkokningen
Mängd till långkoket – Det tillkommer mer till slutkokningen
2-3 kg
älgmärgben
4-6 morötter
½ mellanstor kålrot i bitar
½ mellanstor rotselleri i bitar
2 gula lökar halverade
1-2 msk tomatpuré
2-3 msk hel kryddpeppar
4-5 st
lagerblad
1-2 msk rosmarin
1 msk enbär – om du gillar enbär
Några liter vatten ev mer
Starta ugnen på 225-250 grader
Lägg älgmärgben i en ugnsplåt med kanter (se bild)
Lägg i morötter, kålrot, rotselleri, gul lök, purjolök ev
fler rotsaker
Toppa med någon matsked tomatpuré
Bryn i ugnen 15-30 min, håll koll på att det inte blir för
bränt.
Flytta över allt till en stor gryta, jag hade min paltgryta.
Tillsätt kryddorna och toppa med vatten ca 2-3 cm över
Koka upp, sänk värmen så det sjuder lite svagt med lock på
Låt sjuda ca 6-7 tim
Ta upp märgbenen och ta av köttet som är lös, kyl köttet och ställ
åt sidan.
Märgbenen åker ned i grytan igen och det får sjuda ca 8-10
tim
Återigen, ta upp märgbenen och ta av resten av köttet och se
till att ta reda på märg om det finns kvar på benen
Sila av buljongen i en annan gryta
----------------------------------------------
Nu kokar vi köttsoppa och kokar fond
Morötter, strimlade eller skivade
Kålrot, strimlade eller skivade
Rotselleri, strimlade eller skivade
Purjolök, strimlad
Hel kryddpeppar ca 1 msk
Salt efter behag
Köttsoppan
Ta fram det kylda köttet och blanda med det sista från benen
Tillsätt dom strimlade grönsakerna förutom purjolöken
Tillsätt kryddpeppar och salta lite
Häll över buljongen så det täcker
Ge ett uppkok och låt sedan sjuda under lock ca 30-40 min
Tillsätt purjon och låt sjuda 10 min till.
Smaka av med salt
Servera med ostsmörgås och ett glas kall mjölk
Fonden
Under tiden köttsoppan sjuder så låter du resten av
buljongen sjuda så den reducerar till ca ¼ del (kan ta någon timme)
Ställ kallt så det bildas ett lock av fettet. Locket kastar
du sedan och resten fördelar du i formar och fryser in….
Det blir gott i grytor och soppor längre fram