Det finns många sätt att tillaga mat på
Idag bjuder jag på 3 recept på
Tjälknöl / Tjälknul
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi1h3N4B10eyFHSehsgh5HEBCXic2UDBXzwR97bP3VnplwAldsuxgTPoDqWc9VvQOmjI2GU8i1A4ENL7kKxw11BJhpsCnlx5aJOJK8RMuza08UlU-Xcd0yJ3tI-lJGw-6SyANRtcALDY5hz/s280/2011-09-02+Tj%25C3%25A4lkn%25C3%25B6l+p%25C3%25A5+skinkstek+o+r%25C3%25B6dvinrosepepparsky.jpg) |
Tjälknöl på skinkstek
Rödvin & rosépepparsky
Sallad
|
Jag börjar med den variant jag för det mesta använder
Så här gör jag:
Tar en karréstek ur frysen, spolar lite varmt vatten på den, tar bort plasten
sköljer av den så kryddorna fastnar - klappar på rejält med salt och grovmalen svartpeppar, ibland häller jag lite honung eller sweet chili på den innan kryddorna
Läger steken i en ugnsäkerform med rapsolja i botten, tillsätter 1 dl vatten.
Sätter in i ugnen, startar den på ca 65 grader.
efter 6 timmar sätter ja i termometer - ställer in larmet på 69 grader, ökar värmen på ugnen till 90 grader. fyller på 1 dl vatten
När termometerlarmet piper tar jag ut steken, täcker den med folie och låter den vila ett par timmar.
Skyn från steken brukar jag ta som bas till såsen - tänk på att den kan vara väldigt salt.
-----------------------------------------
Det här receptet var till viss del ett experiment
Tjälknul
Kl 02,30 ett stycke fryst nätad
fransyska stoppas in i ugnen på 60 grader
Penslad med 2 msk Dijondressing och
massor av grillkrydda på det
Recept Dijondressing
2 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
½ vitlöksklyfta
- riven
3 msk rapsolja
Blandas väl
Smaka av med lite salt &
vitpeppar
03,15 - första delen av
blogginlägget klart
Kl 21,45 - 19 tim 15 minuter senare
- tog jag knulen ur ugnen,
Penslade den med sky och lite
flytande margarin
Höjde värmen till 225 g - Körde in den 15 min
ytterligare
Lät den vila - stoppade in den i
kylen till dagen därpå
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj-FJ8ZqhrXoduOTcwkyu6awYwVIvecGIwoOPyozqZgKgCqFwrMO4FWrHu43Iv1VOxfNhTXB9cIwOvLEuxNT9AqzaIoKpyETNou7ip3M3tdAkuIgGz9JZX5f-MDjcpJptPz7tLxiaj2yXro/s280/2014-09-02+Tj%25C3%25A4lknul%252C+gr%25C3%25A4ddstuvad+svamp+03.jpg) |
Tjälknul med Gräddstuvad Blandsvamp
Stekt potatis
Svartvinbärsgelé
|
-----------------------------------------
Detta är rätt nära ett riktigt orginalrecept
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiQaPjYfGGEBmXHXBMGfWG_KxJxIc-MIBi3Meq-mvFZ28WZTfc_O_03i6x0r10zNNAeMGJNE4EFws51RDyx_s3QpquLNFhQK0jXnzlYNLuCMq0MdM_uj4g7m0GjxlpSoDtjD6TRUGdJdhwE/s280/2010-12-11+Tj%25C3%25A4lkn%25C3%25B6l-pommes+Anna.jpg) |
Tjälknöl på älg Rödvinssky Pommes Anna |
Ingredienser 6-8 port.:
1 st fryst älgknöl ca 1
1/2 kg
Lag:
1 lit vatten
1 dl grovt salt
1 tsk strösocker
1 tsk krossad svartpeppar
2 st lagerblad
2 st färska timjankvistar
10 st enbär, lätt krossade
Så här gör du:
Välj en knubbig stek. Lägg den fryst på galler i
långpannan.
Sätt ugnen på 80-90 grader och sätt in steken på kvällen
när det är läggdags.
Stick en köttermometer i knölen på morgonen, eller efter
6-7 timmar, då har köttet tinat.
Fortsätt steka tills köttet nått 75-80 graders innertemperatur,
vilket kan ta 10-12 timmar. Ställ in tiden på en väckarklocka.
Koka upp vattnet med salt, socker och kryddor.
Lägg köttet i den heta lagen i en trång bunke. Sätt det
att kallna. Det tar 5-6 timmar.
Ta upp köttet. Nu är det klart att skivas
-----------------------------------------