Vet inte om det behövs några fler kommentarer..
Välkommen till min kokbok på nätet
Jag älskar mat - laga mat - fota mat - och göra människor glada
Köks Fakta
▼
måndag 30 juni 2014
söndag 29 juni 2014
Recept: Korvstroganoff & Ris med en Twist
Korvstroganoff
400 g falukorv
1 st gul lök, finhackad (ev fler)
1 msk tomatpuré
400 g hela skalade tomater
1 st kalvbuljongtärningar
1 msk oregano
salt och svartpeppar
1 dl grädde
1 dl cremé fraische
1 dl chilisause
1 st röd paprika
1 tsk sambal olaek
Svetta löken på låg värme i 15 min - se till att den inte blir bränd - du ska locka fram sötman i löken.- När man gör så kan man dryga ut maten med en extra lök om man vill spara pengar för löken blir inte så genomträngande.
Tillsätt korven och öka värmen, bryn lätt
Dra några varv med svartpepparkvaren och salta lätt
Tillsätt tomatpuré och låt den fräsa med en stund.
Jag hade några coctailtomater som började vara på gränsen så dom åkte i samtidigt som burktomaterna åkte i - 1-2 msk oregano - locket på - sjud 15 min.
Tillsätt grädde, creme fraische, paprika och sambal olaek
Sjud utan lock i 15 min
Servera med ris
Sedan ett experiment
Ris med en Twist
Lägg 2 runda tunnbröd i botten på kastrullen
2 dl ris + 4,5 dl vatten
Koka 20 min
Knäck brödet som nu flytit upp
Servera med Korvstroganoff
Recept & Inspiration: Polentakakor & Biffar
- Koka polentan enligt receptet på påsen
- Rör ned massor av riven god ost precis när du tar den från spisen
- Ta kakformar och ös i polentan med en sked
- Låt den sedan kallna
- Sedan kan du bara värma upp den i mcron innan servering eller göra som jag gjorde - smörstekte dom och kryddade på lite
Sedan om man vill kan man ju göra vegetariska pollentabiffar
Dessa är fyllda med, ost, chili, rödlök och paprika
lördag 28 juni 2014
Tvårätters - Med Fylld Champinjonhatt & Lax
Hade inte planerat 2-rätters ikväll,
Men när jag handlade idag hade dom så fina och stora champinjoner
Förrätt:
Gratinerad Champinjonhatt
Fyllning: Bacon, Chili, Paprika, Rödlök
Varmrätt
Färsk Lax Stekt i Baconfett & Smör
Tzatziki
Stekta Polentakakor
Nu mätt och belåten - så då blir det planering för morgondagen.
Thai & Grillbuffé
På Restaurang Perrongen
Vårrullar - Thaigryta med Fläskkött
Sushi
2 x Potatissallad, Bearnaise, Sallad
Grillat Högrevshjärta, Karré, Kotlettrad, Paprika
Potatisgratäng, vegetarisk Lasagne
Tallrik # 1
Tallrik # 2
Tallrik # 3
Tallrik # 4
Kan ju bara säga att jag är proppmätt - orkade inte smaka den vegetariska lasagnen tyvärr - den luktade underbart
Nåja - nästa vecka ska jag dit igen - gott vare
torsdag 26 juni 2014
Inspiration: Rester, Billigt, Högrev
Ni trodde ni skulle slippa högreven....
Men som jag skrev i DETTA INLÄGG
Så hade jag ju sparat till flera måltider.
Men detta är det sista av det som inte är infryst.
DAGENS MIDDAG
Wokad Högrev
2 vitlöksklyftor som jag fräste i olja
Sedan skickade jag ned
ca 200 gr högrevsrester tunt skivat
1-2 tsk ingefärspulver
Lite strimlad röd och grön paprika
Lite strimlad rödlök
Några blad cosmopolitansallad, strimlad
Allt Wokat på högvärme ett par minuter
Toppat med Sweet chili
Enkelt - Gott - Billigt
Bearnaisesås på Pappa Kock vis
Bjuder på ännu ett bra såsrecept från bloggen Mat Är Kärlek
Bearnaisesås på Pappa Kock vis
3 st äggulor
225-250 gr smör
2 st schalottenlökar
5 vitpepparkorn
4 msk vinäger (jag brukar ta hälften vit, hälften röd)
Dragon (i vinäger, färsk el torkad)
Persilja
Salt
Vitpeppar
Cayennepeppar
GÖR SÅ HÄR:
Skala och dela löken grovt, lägg i en
kastrull med vinäger, krossade pepparkorn, stjälkarna från persilja, ca 1 msk
dragon och 2 msk vatten. Låt koka ner till hälften.
Separera äggulor och vitor, (vitorna kan ni
spara och göra maräng på)
Lägg gulorna i en bunke, det gör inget att de
blir rumstempurerade.
Smält smöret. Sätt även på en kastrull med
vatten som ska användas som vattenbad.
När vinägerreduktionen kokat ner till
hälften, sila den och häll i en bunke. Låt svalna något.
Dra det smälta smöret från värmen, låt svalna
något. Nu vill man inte ha med bottensatsen som ligger i kastrullen. Nu är
smöret "skirat".
Sätt bunken med vinägerreduktionen i
vattenbadet, det ska absolut inte koka, bara vara varmt. Tillsätt äggulor under
kraftig vispning. Vispa tills det tjocknat.
Ta sedan bunken från värmen. Tillsätt det
skirade smöret, droppvis till en början. Ju mer smör som kommer i desto fortare
kan smöret tillsättas.
Om såsen skulle börja skära sig, tillsätt då
några droppar iskallt vatten och vispa kraftigt.
Smaka av såsen med grovt hackad persilja, salt, vitpeppar, dragon och en knivudd cayennepeppar.
Vill man inte ha en så "stabbig"
sås så kan man spä med lite ljummet vatten.
onsdag 25 juni 2014
Recept: Rosépepparsås på Pappa Kocks vis
Igår la jag ut ett inlägg med Rosépepparsås.
Och tänkte bjuda på receptet.
Det kommer från bloggen Mat Är Kärlek som jag följer
2 st schalottenlökar
1 msk rödvinsvinäger
1 st vitlök (solo)
25 st Rosepepparkorn
1 msk rödvinsvinäger
1 st vitlök (solo)
25 st Rosepepparkorn
2,5 dl vatten
2 dl grädde
2 msk Kycklingfond, konc
Smör
Salt & svartpeppar
Maizena
2 msk Kycklingfond, konc
Smör
Salt & svartpeppar
Maizena
Finhacka lök & halva
vitlöken.
Mortla sönder ca 25 rosépepparkorn.
Svetta pepparn & löken i
smör.
Slå på vinäger & låt fräsa
ur ordentligt.
Slå på 2,5 dl vatten, salt,
peppar & kycklingfond.
Låt koka upp & småputtra i
ca 15 minuter.
Slå på grädde & smaka av
med mer rosépeppar.
Låt såsen puttra i ytterligare
20-25 minuter.
Red eventuellt av med lite
maizena.
Latlunch: Köttmacka
Eller den borde väl kallas för HögrevsBatong
Jag hade ju gjort en lågvärmestekt högrev häromdagen.
Igår skar jag ju upp den samt fick en god middag - sparade undan till denna - och frös in resten.
Så med lite extra arbete blir det mycket mat av en högrev på 1,2 kg - dessutom billig mat
Dagens Lunch
Baugette med Lågvärmestekt Högrev,
Smör, Ost, Sallad, Paprika
Ska jag vara ärlig så åt jag två
______________________________________
tisdag 24 juni 2014
Inspiration: Lågvärmestekt Högrev
Igår morse så blandade jag en marinad av
1 dl ketchup, 1 dl sweet chili,
2 tsk vitlökspulver, 2 tsk Ingefära,
2 tsk salt och 4 msk Dreamdust Chipotle
Den marinaden gned jag in ordentligt på en bit högrev (1,2 kg)
Den fick gå i ugnen i drygt 12 timmar - till 68 graders innertemp
Det gäller att bevaka så ugnen inte blir för varm eller kall
Samt lite andra tjocklekar - Dessa hamnade i frysen för framtida snabbmiddagar
Dagens Middag
Tunnskivad, lågvärmestekt högrev
Stekt paprika och potatis
På en bädd av grönsallad
Och rosépepparsås
Dessutom så har jag kvar till lite goa mackor...
måndag 23 juni 2014
Fish & Chips
Tror jag måste skärpa mig - Restaurang Perrongen fick servera ännu en middag
Men det är ju så gott - och smidigt
Kvällens njutning - Fish & Chips, med Remouladsås och Sallad
Dessutom så finns det en fördel till...
...Ingen disk för mig
fredag 20 juni 2014
Midsommarbuffé - På Restaurang
Hade ju planerat en egen midsommarmeny - men så blev jag lat och sällskapssjuk.
Eftersom Restaurang Perrongen hade öppet så gick jag dit och avnjöt deras fantastiska midsommarbuffé.
Kallrökt Pepparax, Gravad Lax, Gubbröra, 2 Sorters Sill
Ägg Med Majonäs Och Räkor, Potatissallad
Grillat Högrevshjärta, Grillad Karré, Rostbiff, Grön Potatissallad
Och En Helt Fantastisk Janssons Frestelse
Sedan orkade jag inte äta mer - Och det fanns mycket mer.
tisdag 17 juni 2014
Recept: Meatballs Italiano
Fick en förfrågan om ett recept häromdagen, men hittade det inte i mina gömmor så jag har fått plocka det ur mitt minne.
Bilden är dock korrekt även om jag hade lite mindre köttbullar där än i orginalreceptet.
250 g Vitt bröd, inkråmet (eller 100 g gott hemgjort ströbröd)
Grovmalen svartpeppar, salt
Mjöl (att rulla köttbullarna
i)
Börja med att blanda allt utom nötfärsen.
Blanda sedan i nötfärsen i röran, vila i kyl ca 1 timme.
Gör nu tomatsåsen:
2 burk Tomater skalade
1 dl Chilisause
1 st Gul lök -
finhackad
1 st Röd paprika -
finhackad
3 st Vitlöksklyftor
1-2 msk Oregano
2 tsk Rosmarin
2 tsk Worcestershire sauce
Svartpeppar grovmalen
Salt
ev lite vatten till spädning)
Fräs lök och vitlök i olja
Tillsätt övriga ingredienser
Låt puttra minst 15 min
Smaka av med salt och peppar - ställ åt sidan
Rulla köttbullar (ca 60 gram st)
Vänd dem sedan i mjöl och lägg dom i tomatsåsen
Sjud köttbullarna i såsen under lock i ca 20-30 min
Serveras till pasta
söndag 8 juni 2014
Recept: Kockens Biff Teryniky
En
variant på Teriyaki & Yakiniku - Med en twist av kocken
Ingredienser
4 pers
1
msk rapsolja
1
msk ingefära, färsk riven
0,5
dl purjolök, fint skuren
1 st röd paprika, strimlad
1
st rödlök, strimlad
2
msk sesamfrö
2
st vitlök, klyfta, riven
600
g högrev, frusen
100
g champinjoner, skivade
1 msk teriyaki sause
1 msk fish sause
3
msk mirin
1,5
dl soja, japansk
Tillbehör: Ris & sallad
1.
Låt köttet halvtina och skär den sedan i mycket tunna skivor.
2.
Blanda alla ingredienserna till såsen utom purjolök. paprika, och sesamfrö
Varva köttskivorna och svampen med såsen. Blanda ordentligt sa att såsen når
köttet överallt. Låt marinera minst 6 timmar.
3.
Hetta upp en stekpanna och stek köttet i olja tills det mesta av marinaden
kokat in, ca 5 min. Tillsätt rödlök, paprika och purjolöken mot slutet. Strö
över lite sesamfrö och servera med ris, isbergssallad och gurka.
Inspiration: Hestonrulle Dreamdust Chipotle
Lägg köttfärsen i trådarnas riktning,
Krydda med salt och Zigges Dreamdust Chipotle
Vik och rulla ihop - plasta in - låt vila i kylen minst 12 timmar
Skär färsen i önskad tjocklek och bryn i panna, kör färdigt i ugnen.
Dagens Lunch
Hestonrulle Dreamdust Chipotle
Broccoli och potatismos
Stekt rödlök och coctailtomater