Kvällens nyårssupé började vi med
Välkommen till min kokbok på nätet
Jag älskar mat - laga mat - fota mat - och göra människor glada
Köks Fakta
▼
måndag 31 december 2012
lördag 29 december 2012
Kalkonrester i pottan - sista resterna från julen
Rev ned de sista delarna av kalkonen i pottan
hackade ned purjo och rödkål ovanpå
3 dl hönsbuljong (2 tärningar)
Och strimlat bacon ovanpå
på med locket
5 ½ timme senare
Serverades med..
Jasminris och salsa - mumsig
Och nu rymmer jag nyårsmaten i kylen
HÄNG MED DÅ !!!
fredag 28 december 2012
Bortbjuden på krubb
Kvällens kock
Med den nya kocktången - locktången
Kycklinggryta med rödlök och paprika
På med cheddar och grekisk fetaost
På en tallrik med ris, sallad och alasussås
Supergott - tryckte i mig 3 tallrikar
Dax för förflyttning - Looolan och jag
På spark - Zuzz och jag
På plats Hemma
Zuzz i Hatten
Risken finns att det kommer en fortsättning på det här inlägget..
torsdag 27 december 2012
Julrester på rätt sätt
Jag hade massor av rester efter jul
Och på något sätt ville jag ta reda på så mycket som möjligt
Jag älskar pizza, men äter det inte så ofta - så nu var det dax
2 st pizzadegar - förgräddas 5 min
Tomatsåsen kokade jag igår...
Prinskorv, skinka, kalkon, kyckling, bacon, rödlök, västerbottenost, goudaost
I ugnen 10 min
Färdig - låt vila 5 min
Skär upp
Njut tillsammans med spenat eller annan favoritsallad
Blev en hel del över - hamnar i frysen - gött att hitta när jag är lat
Må gott - gott folk
tisdag 25 december 2012
Efterfest Julen 2012
Tänker inte skriva så mycket i detta blogginlägg
Vi börjar med en väldigt mätt och belåten Harry
Sedan så dök några goda vänner upp och så här gick det...
Lyckades själv undvika kameran
Okey - på en bild dök jag upp
Bästa Julen på många år
Önskar ni haft en lika god jul
lördag 22 december 2012
Herrklubbens Julfest
Med saffran, vild-svin och jordgubbar
Samt tomtar på loftet
En vanlig dag i herrklubbens värld
Förrätt
Saffransräkor med chili
Apelsindressing
Hembakat västerbottenostbröd med vitlök
Smörstekt spenat
Ehhh - köttbulle ???
En anna'nNisse
Vildsvinsburgare med Tomat och basilika salsa
Rödlök, Dressing, Sallad
Hembakt surdegsburgarbröd
Dessert
Choklad och jordgubbsknyte på pepparkakssläde
Men vad...
Herrklubben har fått in en infiltratör
Tomten var inte en tomte !!!!!!!!!
fredag 21 december 2012
Recept: Runes bondbröd med Västerbottenost
Imorgon ska vi ha herrklubb och då tänkte jag att vi måste ju ha hembakt surdegsbröd både till förrätten och varmrätten.
Och jag bjuder även er läsare på min nya variant på Franskt bondbröd
Arbetstid: C:a 25 min.
Jästid, surdeg: 1 dygn.
Jästid, deg i bunke och på plåt: 1 tim.
Surdeg:
50 g jäst
2 dl öl
2 ½ dl rågsikt
Deg:
3 ½ dl vatten
2 tsk salt
2 msk olja
1 dl rågsikt
9½ -10 dl vetemjöl
Och jag bjuder även er läsare på min nya variant på Franskt bondbröd
Runes bondbröd med Västerbottenost
Hållbarhet i frysen: C:a 12 mån.Arbetstid: C:a 25 min.
Jästid, surdeg: 1 dygn.
Jästid, deg i bunke och på plåt: 1 tim.
Surdeg:
50 g jäst
2 dl öl
2 ½ dl rågsikt
Deg:
3 ½ dl vatten
2 tsk salt
2 msk olja
1 dl rågsikt
9½ -10 dl vetemjöl
1 dl riven
västerbotenost
Surdeg:
1. Rör ut jästen i ljummet öl (37°) och tillsätt rågsikten. Blanda väl och låt surdegen stå i rumstemperatur 1 dygn. Täck skålen med plast eller folie. Surdegen blir bubblig och luktar syrligt och friskt.
Deg:
1. Blanda surdegen med 3 ½ dl ljummet vatten (37°). Tillsätt salt, olja och båda mjölsorterna samt den rivna osten
2. Arbeta degen blank och smidig. Ställ den övertäckt på jäsning på varmt ställe 30 min.
3. Arbeta igenom degen och forma den till ett stort runt bröd. Lägg den på smord plåt och låt den jäsa ytterligare 30 min.
4. Sätt ugnen på 200°.
5. Snitta brödet med en skarp kniv, pensla med vatten och grädda det i ugnens nedre del c:a 40 min.
Surdeg:
1. Rör ut jästen i ljummet öl (37°) och tillsätt rågsikten. Blanda väl och låt surdegen stå i rumstemperatur 1 dygn. Täck skålen med plast eller folie. Surdegen blir bubblig och luktar syrligt och friskt.
Deg:
1. Blanda surdegen med 3 ½ dl ljummet vatten (37°). Tillsätt salt, olja och båda mjölsorterna samt den rivna osten
2. Arbeta degen blank och smidig. Ställ den övertäckt på jäsning på varmt ställe 30 min.
3. Arbeta igenom degen och forma den till ett stort runt bröd. Lägg den på smord plåt och låt den jäsa ytterligare 30 min.
4. Sätt ugnen på 200°.
5. Snitta brödet med en skarp kniv, pensla med vatten och grädda det i ugnens nedre del c:a 40 min.
lördag 1 december 2012
Lammragu i pottan
Igår kväll la jag röd, gul och vitlök i pottan tillsammans med kryddorna
Skar div lammdelar i grova bitar - hällde över ölen och lät marinera i kylen över natten
Imorse saltade jag köttet och rörde om samt skar paprika i grova bitar
Sedan så fick det gå i pottan på låg värme, 6 tim
Lördagsmiddagen: Lammragu med jasminris.
Jädrans gött.