onsdag 24 augusti 2016

Remouladsås x 2 + Bönsallad - Recept

Idag bjuder jag på 2 remouladrecept
Ett snabbt och ett klassiskt

Samt ett recept på en bönsallad

Bönsallad





Idag hade jag köpt en pickelsburk utan att läsa texten
Den är sur - köper aldrig mer
Så därför tog jag en standardsenap för att jämna ut
balansen mellan sött och surt


På mitt förra jobb köpte vi Önos Pickles
Då körde jag bara majonäs, vätska från pickles och baskrydda.

Snabb remouladsås
Antal portioner: 2-3
Ingredienser
2 dl finhackad pickles
1,5 dl majonnäs
1-2 msk pressad citron
2 msk senap
ev lite socker
Smaka av med baskrydda

Vispa ihop majonäs, citron och senap
Vänd ned finhackad pickles
Smaka och smaka av med socker eller citron + baskrydda
(Beror på vilken pickels du valt)

(Baskrydda = 9 delar salt till 1 del vitpeppar ger bra balans, och är en bra allroundkrydda)

Klassisk remouladsås

Ingredienser 4 port
1 msk finhackad pickles
4 dl majonnäs
0.5 msk dill, hackad
1 msk hackad kapris
1 tsk torkad dragon
1 tsk ljus fransk senap


Gör så här:
1. Mal eller hacka picklesen mycket fint. Blanda samman majonnäs, hackad dill, kapris, dragon och senap. Tillsätt picklesen.

2. Ställ såsen kallt att mogna en stund



--------------

Bönsallad
230 g Bönmix, sköljd-avrunnen
140 g Majs, sköljd-avrunnen
5 cm Purjo, finhackad
1/4 Rödlök, finhackad
1 dl Vitkål, finhackad
1 st Gul paprika (borde vara röd), hackad
1 tsk Örtmix <<<---- receptlänk
½-1 tsk Svartpeppar, grovmald
4 msk Rapsolja (6 cl)
2 msk Äppelcidervinäger (3 cl)
Salt att smaka av med



--------------
Panerad fisk <<<--- receptlänk
--------------


Till dessa tillbehör serverade jag en god middag


Majspanerad Hajmal
Remouladsås
Bönsallad
Karameliserad rödlök
Äggröra
(Kunde ju inte kasta ägget från paneringen - det snabbfräste jag saftigt)


torsdag 18 augusti 2016

Stekt Fläsk, Råraka, Tzaziki



Min råraka är inspirerad av vad min vän Zwinto har skrivit:

Jag rev 2 potatisar
Saltade lite och blandade runt
Lät det vila 10 minuter

Sedan kramade jag ur vätskan ur potatisen
Blandade ned ett ägg
Hettade upp en liten stekpanna med smör och rapsolja
Tryckte ut potatisen tunt i pannan o minskade värmen till hälften
Stekte var sida till väl brynt men inte bränt

Tror det skulle vara bättre med 3-4 rivna potatisar till ett ägg
Det var gott men lite för mycket omelett


Så här skrev Zwinto:
Rösti och råraka av Krister Zwinto Emtweden

"rösti och råraka är ganska lika, med skillnaden att rösti kan göras på kokt potatis (medan rårakan alltid görs på rå), man kan använda ägg som bindningsmedel (i rårakan är det bara potatisstärkelsen som binder) och dessutom är röstin lite tjockare – en råraka ska vara lövtunn.

En raggmunk, däremot, ska alltså traditionellt bestå av mjöl, mjölk och riven potatis – samt, om man vill, ett ägg för att binda ihop det hela lite bättre. En plättsmet med råriven potatis"


Stekt Fläsk
Råraka
Tzaziki
Gröna ärtor






tisdag 16 augusti 2016

Thaiköttfärs - Recept



2020-02-12 Edit:/redigering
Det har kommit till min kännedom att Geang Ped betyder typ rödcurrypasta med kokosmjölk.
Så därför väljer jag att benämna denna rätten enbart för - Thaiköttfärs



Dom visade detta "Autentiska" Thaireceptet
på programmet Landgång SVT
Deras version längst ned i inlägget

Detta är min version

Thaiköttfärs "Geang Ped Moo Zap"
Serverat med Grönsaksris
Kryddig köttfärs med smaker av vitlök, chili och fisksås.


Så här gjorde jag:


Ingredienser 4 port:
1 msk smör
1 msk rapsolja
500 g köttfärs
2 msk fisksås
2 msk oystersås
1 msk sambal oelek
2 klyftor pressad vitlök
1 msk ingefära, riven
3 msk vatten


Gör så här:
Hetta upp en stekpanna med smör och olja
Tillsätt köttfärs och bryn hastigt under omrörning
Tillsätt vitlök och ingefära, fräs till köttfärsen är klar
Tillsätt resterande ingredienser
Koka upp och låt småputtra i några minuter,



------------

Orginalreceptet från Landgång

Programmet kan ses till 20/12/2016
Receptet


Thaiköttfärs "Geang Ped Moo Zap"

Kryddig köttfärs med smaker av vitlök, chili och fisksås.

Ingredienser 4 port:
400 g fläskfärs
2 msk fisksås
2 msk oystersås
1 msk sambal oelek
2 klyfta(or) pressad vitlök
3 msk vatten

Gör så här:
Lägg en klick smör i en kastrull och bryn sedan köttfärsen.
Häll i resterande ingredienser.
Koka upp och låt småputtra i några minuter, färsen ska vara torr och fast!



söndag 14 augusti 2016

Enkel Lammragu

Jag älskar lammkött men har dock inte råd att äta det så ofta.
Men nu hade Willys bra pris på grytbitar med ben.

Då passade jag på

Enkel Lammragu

Ingredienser ca 3 port:
500 g lammgrytbitar med ben
4 msk smör
4 msk rapsolja
6 st små morötter i bitar
1 st rödlök skivad
2 st vitlöksklyfta, tunnskivad
1 tsk baskrydda
½ tsk rosmarin
3 dl lammbuljong
(jag hade i frysen - alt 1 lammbuljongtärning+vatten)
1 msk mrs chengs muschroom soy


Då kör vi:
Hetta upp smör och olja i stekpanna
(du behöver ett passande lock strax)
Bryn köttet och krydda med salt och rosmarin
Tillsätt morötter och rödlök, fräs ca 2-3 minuter
Tillsätt vitlök, fräs ca 1 min
Tillsätt lammbuljong och soja
Lägg på lock - Bräsera på låg värme ca 1,5 timme


Smaka av med baskrydda

Red med maizena till önskad såsighet



 DAGENS MIDDAG:
Enkel Lammragu
Ris
Coleslow








lördag 13 augusti 2016

Köttbullar i min Crock-Pot - Recept


Provar en ny variant idag.
Med potatis i smeten

Köttbullar i min Crock-Pot


Detta behövs:
1,2 kg köttfärs
200 g kokt pressad potatis (alt; riven)
1 st gul lök (ca 200 g) mixa eller riv
2 msk rapsolja (till löken)
1 dl lätt créme fraische
1 msk kikkoman soy sauce
2 msk baskrydda
1½ msk lökpulver
1 msk knorr kött och grillkrydda
2 dl vatten
1 msk mrs chengs muschroom soy


Så här gjorde jag:
Nu hade jag ju inga kalla kokta potatisar i kylen.
Så jag kokade 2 stora potatisar (200 g).
Och när dom var nästan klara hettade jag upp rapsoljan och lät löken fräsa sakta på låg värme utan att den brändes ca 10-15 min.
Sedan pressade jag potatisen (har du kalla kokta så riv) i en bytta.
Tillsatte löken och lät det hela kallna.
OBS !!! Blanda aldrig kallt och varmt om det inte ska på spisen direkt (bakterietillväxt)

Tillsätt och blanda:
Créme fraische, kikkoman soy sauce, baskrydda, 
lökpulver och knorr kött och grillkrydda.
Ställ kallt för att vila 10 min.

Blanda ned köttfärsen väl.
Gör ett stekprov för att kolla kryddningen.


Nu är det dax att rulla köttbullar.

Jag använder ett 2 cl snapsmått.

Blöter mått och händer i kallt vatten mellan varven för att det inte ska klibba så mycket.




Rulla köttbullar och lägg i grytan
Häll på vatten blandat med mrs chengs mushroom soy
Kör 4 timmar på låg


Konsistensen blev kanon.
Bara bryna på till servering om man vill ha stekyta



Skyn silade jag av och ställde i kyl så att fettäcket ska gå att ta bort. (flyter upp och blir hårt).

Eftersom jag ska ha en annan sås idag så sparar jag skyn till såsbas/buljong (ev koka ihop den lite)


 DAGENS MIDDAG:
Crock-Pot Köttbullar
Stuvad Blomkål
Stekt Potatis
 






lördag 6 augusti 2016

Majspanerad Fisk, Couscous-sallad, Tzaziki - Recept

Majspanerad Fisk, Couscous-sallad, Tzaziki

----------------

Couscous-sallad:
1 st liten morot (finhackad, nästan brunoise)
5 cm purjo, den gröna delen (finstrimlad, nästan julienne)
1 st vitlöksklyfta (finhackad, nästan brunoise)
1 dl ärtor (frysta)
2 msk liten rödlök (finhackad, nästan brunoise)
1½ msk röd paprika (finhackad, nästan brunoise)
1½ msk grön paprika (finhackad, nästan brunoise)

Kokade upp saltat vatten
Tillsatte morotsbitarna, lät sjuda ca 1½ min
Tillsatte purjo och vitlök, lät sjuda ca 1 min
Tillsatte dom frysta ärtorna, tog pannan av spisen
Lät pannan vila 20-30 sekunder
Silade av grönsaksavkoket i en separat bytta (SPARA)
Kyl dom sjudna grönsakerna i iskallt vatten
Blandas med övriga grönsaker - Ställ kallt


3 dl couscous
1 nypa saffran
2-2½ dl grönsaksavkok (beroende på sälta)
2 msk raps eller olivolja (smaksak)

Koka upp 2½ dl grönsaksavkok/vatten
med en nypa saffran
Ta av panna från spisen
Rör ned couscous och sätt på lock
Låt svälla 5 min
Ta av locket, rör om med gaffel så det blir luftigt
Kyl

Nu är det dags att blanda grönsaker och couscous
Krydda upp med - örtmix - salt - olivolja

Klart



Majspanerad Dream Dust Citrus Fisk

2-3 port:
400 g Torskfilé (eller annan vit fisk)


1-2 dl vetemjöl + 3 tsk krydda
Ikväll valde jag Dream Dust Citrus

2 ägg + salt och vitpeppar (blandning 9/1)
2-3 dl majsströbröd

Blanda mjölet med Dream Dust Citrus och vispa ägget med baskrydda





Sedan är det dags för dubbelpanering

Vänd fisken i mjölet sedan ägget 
och avslutningsvis i majsströbrödet

Viktigt att varje moment i paneringen täcker fisken rejält
annars blir det svårt att få majspaneringen att sitta fast


Hetta upp rikligt med smör och olja i stekpanna till det slutar fräsa
Minska värmen till hälften lägg ned den panerade fisken
Smörstek på medelhögvärme 
på båda sidor till ca 58 graders innertemp


Servera omgående
---------------

Majspanerad Dream Dust Citrus Fisk
Couscous-sallad
Grönsallad
Citron





Champinjonsås med doft av pizza - Recept




Recept på begäran

 Champinjonsås med doft av pizza




Detta behövs:
200 g färska champinjoner, skivade
20 gr smör
1-2 krm baskrydda
1,5 msk mjöl
3-3½ dl mjölk
1 msk oregano
ev. smaka av med baskrydda


Gör så här:
Fräs champinjoner i smör
Krydda med baskrydda
Pudra över mjöl vispa hela tiden
Tillsätt mjölk i omgångar
Tillsätt oregano
Låt sjuda 5 min, rör under tiden

Smaka av med baskrydda och oregano

Servera

fredag 5 augusti 2016

Asiatisk Fläskytterfilé med Glace - Recept

Asiatisk Fläskytterfilé med Glace



ca 1 kg fläskytterfilé
3 msk smör
2 msk rapsolja

Marinad:
1 msk honung
1 msk sweet chilisause
1 tsk kalvfond
1 msk mrs chengs muschroom soy
1 msk oystersause
1 msk fishsause
2 msk ingefära, riven
1 st vitlöksklyfta, riven


Marinerade köttet över natt i påse som vändes med jämna mellanrum
(innan jag la mig - och när jag klivit upp)


Hetta upp en stekpanna med smör och rapsolja
Undertiden häll av marinaden i en skål 
(ska användas sedan)



Bryn köttet väl runtom - och lägg i ugnssäkerform
Häll stekskyn över köttet
Jag använder ofta en sockerkaksform - funkar bra tycker jag 

(Bilden är en arkivbild)

In i ugnen på ca 75 grader
Lågvärmestek till 67 graders innertemp
linda in i folie - låt vila ca 20 min







Glace:
2 msk honung
2 msk sweet chilisause
2 msk marinad
½ tsk salt
2 tsk grovmald svartpeppar

(om man glacerar hela biten så går det mindre glace,
Men jag skar min i bitar)


Pensla köttet med glace
Kör 10 - 14 min i 225 graders ugn till du fått fin mörk yta

-------------

Glacerad Asiatisk Fläskytterfilé
Smörstekt Morot med Örtmix
Pizzadoftande Champinjonsås
Sallad






torsdag 4 augusti 2016

Wokad Kycklingfilé med Ört & Vitlöksdressing - Recept


Dag 7 på min salladsvecka



2 st kycklingfiléer - strimlad i 4  bitar vardera

Marinad:
1 gul lök, ca 125g
1 tsk ingefära, torkad
1 tsk kycklingkrydda, knorr
1 msk sweet chili sause
1 msk mrs chengs muschroom soy

Marinera kycklingfiléerna några timmar


Hetta upp 2-3 msk rapsolja i Wok eller gjutjärnspanna

Woka / Stek Kycklingen inkl marinaden 
några min till kycklingen är klar, (vänd ofta)


Snabb vitlöksdressing:
2 dl créme fraische
2 tsk vitlökspulver
2 tsk örtmix
2 stänk hot pepper sause (santa maria)
1-2 krm salt


Sallad:
strimlad isbergssallad
tärnad tomat
lite olivolja
------------------

Wokad Kycklingfilé
på Salladsbädd med
Ört & Vitlöksdressing


Känns bra i magen
Kommer försöka hålla det här stuket framöver

onsdag 3 augusti 2016

Thaisoppa och Libarulle - Recept och Inspiration + veg


Idag är dag 6 på min salladsvecka
Den blev inte alls som jag ville pga yttre faktorer

Men detta lyckades jag få ihop

Thaisoppa - Recept:

Hetta upp:
2-3 msk rapsolja, minska värmen

Tillsätt:
1 st gul lök (ca 200g) finhackad
Fräs utan att bränna ca 5 min

Tillsätt.
1 st vitlök, riven
2 st nävar spetskål
1 st morot, liten, tunnskivad med skalare
3 msk ingefära, riven
Fräs utan att bränna ca 5 min

Tillsätt:
3 st tomater, finhackade
Låt puttra med i ca 5 min

Tillsätt:
2-3 msk röd chili, finskivad
1 tsk ostronsås
1 tsk sesamolja
3 msk thai soya
1 msk fish sause
2 tsk röd currypaste
½ dl vitt vin (alt 1 msk vitvinsvinäger)
1 st grönsaksbuljongtärning
1 st rödlök, grovskivad (ca 3-4 mm)
3 dl vatten
Låt sjuda ihop ca 15 min



Tillsätt:
1 st paprika röd, stor, finhackad
1 dm purjo, strimlad
1 burk bambuskott, skivor
1 burk kokosgrädde
1 msk dragon, torkad
Låt sjuda ihop ca 15 min

Tillsätt:
1-2 pkt nudlar (typ 4 för 15:-) krossa lite lätt
ev mer vatten
Sjud ihop någon minut så nudlarna separerar
Smaka av med salt
Låt sjuda ihop ca 5 min

Smaklig måltid


Min räddning av salladsdagen blev



När min planering havererade 
gjorde jag ett snabbalternativ

Inspiration:


Libabröd med ägg, sallad, tomat & hamburgerdressing