lördag 6 februari 2016

Idag bjuder jag på - MIG personligt + bilder och recept.


Detta kommer jag att få skit för.
Men vet ni vad - det bjuder jag på
---------------
Idag blir det ett lite annorlunda inlägg i min blogg
Jag ska bjuda lite på mig själv

Och visa bilder från min tid som kock.
Det blir även en del recept
Bli inte förskräckt om dom är gjorda för 100 port.


---------------


Jag skötte nog inte skolan som borde varit lämpligt - jag ville bli musiklärare...In my dreams... 

Tror  jag borde infunnit mig på lektionerna för att ha en chans till det.

Jag fick tidigt lära mig hemifrån att blir man erbjuden arbete då tar man det.
Jag har jobbat ca 15 år som säljare - samt tagit i princip alla jobb jag fått.


Jag har även jobbat 2 vändor som egen företagare - aldrig mer.


---------------

1999 snubblade jag på ett bananskal....
Jag fick ett vik i ett skolkök som kock.
Helt utan vana eller utbildning.
Men med ett brinnande intresse för matlagning

Okey då - då är det bara att söka kockjobb tänkte jag.
Men så enkelt är det inte - Utbildning underlättar.

Jag fick möjlighet att gå en grundutbildning på 47 veckor - varav 25 veckor praktik.

Utbildningen byggde på mycket hemstudier så jag bodde med näsan i böckerna på kvällarna och gjorde dom praktiska övningarna på dagarna i skolan.

Mina 25 praktikveckor gjorde jag på Rieck-Müllergårdens kök, tillsammans med ett helt underbart gäng - saknar den tiden.

Jag lyckades korta skoltiden från 47 - 43 veckor genom hårt och målmedvetet arbete.

2 dagar sedan började jag på Rieck-Müllergårdens kök som vikarie i en blandtjänst, hälften biträde och hälften i köket med matlagning. Älskade mitt jobb och mina arbetskamrater - tror inte jag varit så lycklig som jag var då därefter.

Hamnade 1 år senare på Vängården som kock.
Där klarade jag inte av att vara kvar mer än 6 månader - och lyckades 2013 komma in på 27 veckors kockutbildning.

När jag började där så hade jag målet satt på Dietkock tjänsten på Liljaskolan som då var en vandrartjänst - dom bytte dietkock i princip varje termin.
Så första steget mot den tjänsten var att göra 4 veckor dietkostpraktik där.

Efter det gjorde jag klart mina slutprov på utbildningen. och samma dag som utbildningen var klar så åkte jag upp till Liljaköket och sa att nu är jag tillgänglig.
2 dagar senare började jag på ett vikariat där - min fasta tjänst som dietkock startade 1 jan 2004

Nu hoppar jag långt fram i tiden - till den 19 januari 2010 drabbas jag av utmattningssyndrom - jag drog in i den så kallade väggen i 200 blås - jag önskar jag lyssnat på min dåvarande fackordförande som 3 år tidigare sa åt mig att sjukskriva mig.

Jag kämpade hårt för att komma tillbaka - och för tidigt - så jag motarbetade mitt tillfrisknande - sommaren 2011 var jag på väg tillbaka

Men veckan före midsommar så drattade jag ned från en stege och bröt benen - mentalt kom jag aldrig tillbaka efter det.

Jag kämpade många år för att få komma tillbaka och göra det jag älskade mest av allt. Laga god och bra mat till eleverna.
Men till slut fanns det ingenstans att placera mig längre - och min tjänst upphörde.


Därför driver jag min blogg och min matgrupp på fejjan - för att inte bli helt vansinnig
---------------

NU
Kommer massor av bilder och en del recept

Vi börjar i köket på Lilja

Dietköket - Det här var min station

Steamers 50 lit, 100 lit, 200 lit och 300 lit
3 stekbord

3 stora ångugnar - tror dom monterat 1 till idag
och 1 värmeugn

1 häng med 24 liter ris och 48 liter vatten väntar på ugnen
Det första av 3 häng
Linda en arbetskamrat å en tok


---------------
Sallader


Hela champinjoner på burk, lite olivolja, lite äppelcidervinäger, persilja och vitlök
Kikärtor, lite olivolja, salt o masor av chili con carne krydda - smakar precis som chilinötter
Majs och ärtsallad




             Cous Cous pytt     -         Bönor, frön och tomater


          Purjo          -  Vitlöksdressing
Vitlöksdressing
1 dl           majonäs
1-2 st        rivna vitlöksklyftor
1 stänk     tabasco
Blandas
Smaka av med salt - om du tycker det behövs
Låt vila minst 1 timme

Bäst blir det ju med en...

Hemlagad Majonnäs
2 st            äggulor
4 dl            matolja
1 msk        fransk senap
                  salt och peppar

Gör så här
Alla ingredienser skall ha samma temperatur för att undvika att det skär sig.
Blanda äggulor, salt, peppar och senap i en skål.
Tillsätt oljan försiktigt, i början bara droppvis, under flitig vispning.
Smaka av med salt & peppar.Om den blir för tjock kan man späda med några droppar vatten
Det går även bra att köra alltsammans i en mixer.



Smörslungad Gurka med Champinjoner
Små hela champinjoner (burk)
Urkärnad och snedskivad gurka
Smörslungat med salt, vitpeppar och persilja


---------------
Grytor & lådor

Bönor Hawaii

Bönor Hawaii                
4 port
1 st             hackad lök
1 dl             strimlad vitkål
1 dl             finhackade champinjoner
1 st             finhackat äpple
1,5 dl          kokta bönor
1,5 dl          kokt råris
1 dl             Ananas i bitar
1 msk         olja
Salt

Fräs lök, kål och äpple i olja till dess kål och lök mjuknat helt.

Tillsätt de övriga ingredienserna och låt dem steka med i 5 minuter eller till dess rätten är genomvarm.

Bönor Hawaii

Kryddig Vegpytt

Soyakrovlåda

Soyakorvlåda

Ungersk Paprika med svamp
Ungersk paprika med svamp och ris
4 port
6 st             röda paprikor
5 st             tomater
40 g            champinjoner kvartade
2 st             lökar i ringar
2 msk         smör
1,5 tsk        örtsalt
1 st             vitlöksklyfta
1 krm          kajennpeppar

Halvera paprikorna och ta ur kärnhusen
Skär dom i 2 cm breda bitar
Skär tomaterna i kvartar
Fräs champinjonerna i torr panna
Tillsatt smör och fräs lökringarna hastigt
Tillsätt paprika och tomat.
Låt stå kvar på värmen i 4 min.
Blanda i den pressade vitlöken och kajennpepparn.


Servera med kokt råris


Bombaycurry
Bombay curry                                 
4 port

1 st             röd paprika i små bitar
1 msk         smör
1 st             aubergine i tärningar
1 st             skivad lök
3 st             hackade tomater
1 tsk           gurkmeja
½ tsk          kummin
½ tsk          chilipulver
1/4 tsk        svartpeppar
                  salt

Fräs paprikan i smör till dess den mjuknar och ställ åt sidan.
Gör likadant med auberginen.
Stek löken gyllenbrun och tillsätt tomaterna.
Stöt alla kryddorna i en mortel och blanda i dem.
Rör om väl och låt koka i 5 min.
Tillsätt aubergine och paprika, rör om väl och låt kok i 5 min.


Servera med kokt ris.

Kryddstark böngryta
Kryddstark Böngryta
Ingredienser
Bönor, kokta 6 dl
Gul lök 2 styck
Olivolja 2-3 msk
Vitlök 2 klyftor
Äpplen 2 styck
Buljong 2 dl
Sambal olaek 1 msk
Tomatpuré  2 msk

Kryddor:
Curry, koriander, kardemumma         
Salt
Persilja, hackad 2-3 msk
Citronsaft - lite

Gör så här
Skala och hacka lök och vitlök.
Fräs löken i olivoljan i en gryta tillsammans med kryddorna.
Tillsätt hackade äpplen, sambal olaek och häll på buljongen.
Smaka av med tomatpuré, salt och eventuellt mera kryddor.
Låt puttra i 10 minuter och blanda sedan ner de kokta bönorna och låt allt bli varmt.
Droppa i lite citron och strö över hackad persilja.

200 liter Asiatisk kycklingryta

---------------
Pasta och Färssåser

Broccoli och basilikasås till pasta
4 port
400 g Broccoli
1 pkt Fryst Basilika eller en kruka färsk finhackad
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 st pressad vitlöksklyfta
2 dl färsk riven parmesan
salt

Tillaga broccolin enligt anvisning.
Lägg alla ingredienserna i en matberedare och kör till en slät sås. Smaksätt.
Späd med kokvatten om såsen är för tjock.
Koka pastan och blanda med såsen.

Lätt (mindre än 30 minuters tillagningstid)

Vegetarisk Pasta Bolognese med Rödfärssås

Rödfärssås
Rödfärssås
Ingredienser 5 port
Vatten 4 dl
Hela skalade tomater 0,5kg             
Grönsaksbuljong 10 g
Tomatpuré  60 g
Gul lök hackad 2 st (225 g)
Vitlök pressad 3 st (12 g)
Röda linser  2,5dl (250 g)
Rosmarin 0,5 msk
Chilisause 0,25 dl
Oregano 0,5 msk
Basilika0,5 msk
Salt Svartpeppar
Lite olja i botten av grytan 

Koka upp Vatten, tomater, buljong, tomatpuré, gul och vitlök.
Tillsätt Linser, Chilisause och en del av kryddorna.
Låt det koka upp o sänk värmen, låt sjuda ihop. Rör om då och då.
Smaka av. Krydda på vid behov.

Mjuka linser = klart. Sammanlagd koktid 60-70 min
För mer färsstruktur, ca 2 – 3 timmar
Vegetariska Tacolinser

Här stekts en del av 280 kg köttfärs till Pasta Bolognese
Till taco och tortillas steks det 320 kg

En rejäl portion Pasta Bolognese på Liljaskolan
(Spagetti med köttfärssås)
---------------

Rotfrukter

Rotselleritoppad Aprikos och Äpplelimpa
Rotselleritoppad Aprikos och Äpplelimpa
Ingredienser
Rotselleri 1 stor , tunnskivad
Torkad aprikos, finhackad  1 dl 
Äpple finhackad  1 dl 
Gul lök, finhackad  0,5 dl 
Baskrydda 1 - 1½ tsk
Smör att steka och att toppa med   

Gör så här
Fräs aprikos, äpple, lök och baskrydda tillsammans tills löken är mjuk. Låt svalna.  - Forma till limpa
Skala rotsellerin och skiva i tunn, tunna skivor.
Blanchera dem i lättsaltat vatten i ca 5 minuter. Låt svalna.
Toppa limpan med tunnskivad rotselleri - krydda lite med baskrydda och ett par små klickar smör ovanpå
Kör i 200 graders ugn ca 15-20 min

Kockens Rotfruktskaka
Kockens Rotfruktskaka
250 g Morötter, rivna
250 g Kålrot, rivna
125 g Sojamjöl
125 g Potatis, rivna
75 g Gul lök finhackad
15 g Persilja, finhackad
3 st Ägg
Salt, peppar
Margarin till stekning

Blanda snabbt rotfrukterna, lök, persilja, ägg, sojamjöl, vetemjöl, och salt och peppar i en bunke.

Biffar:
Smält margarinet till gyllenbrunt, Forma och lägg i biffarna och stek dom på båda sidorna ca 5 min/sida

Rotfruktskaka:
Eller forma röran till en ”limpa” i smörat bleck och kör i 175 graders ugn ca 20-25 min


OBS ! Rotsakerna oxiderar i kontakt med luften och skall därför rivas i direkt anslutning till blandningen
Kockens Rotfruktsbiff
---------------
Soppa och Sås

Detta var min mustiga, fylliga goda köttsoppa
som jag serverade till dom gluten och mjölkfria eleverna





Vanlig Nikkaluhtasoppa
4 p
350 g nötfärs mager
4 dl vitkål
2 msk senap
2 msk tomatpuré
1 st lagerblad
1 liter vatten
2 st buljongtärningar
1 st purjolök
1 msk soja
salt och peppar
persilja


Vegetarisk Nikkaluoktasoppa
4 p
170 g quornfärs
1 msk olja
4 dl vitkål
4 morötter
2 msk tomatpuré
1 st lagerblad
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 purjolök
1 röd paprika
2 msk senap
1 msk soja
2 msk gräslök
salt och peppar
persilja


1. Snitta, skölj och strimla purjolöken och paprikan, finstrimla vitkålen, riv moroten

2. Stek färsen i en teflongryta. Tillsätt senap, tomatpuré, lagerblad, paprika, kål, lök, vatten och buljongtärning och koka ca 10 minuter.

3. Smaka av med soja, salt och peppar. Klipp persilja över. Servera rågbröd till soppan.

Gräddigt krämig Sweet Chilisås
2 dl grädde till 1 dl Sweet Chilisås
Kokas upp - smakas ev av med salt
Serveras till ris och kyckling - eller annat lämpligt


---------------

Hel lax i ugn med skysås
Serveras med en Ratatouille
 ---------------

Vegetarisk Pizza Disco
 ---------------

Gratäng

Broccoligratäng - Med ost på - Och en med rotfrukter och broccoli


Broccoligratäng
2,5 dl Mjölk
2,5 dl Grädde
ca 700 g Broccolibuketter
1 st Grönsaksbuljongtärning
3-5 msk Knorr grönsakskrydda (efter egen smak)
5-6 dl Riven ost (minst)
Maizena till redning
Smör till gratängformen

Koka upp mjölk och grädde
Tillsätt buljongtärning och smaka av med grönsakskrydda
Red av med maizena och rör ned hälften av osten
Vänd ner broccolibuketterna i såsen
Lägg i smörad gratängform, lägg över resten av osten
Gratinera i ugn 200 grader ca 20 – 30 minuter

---------------

Krämig veggiegratäng med ratatouille och broccoli

Krämig veggiegratäng med wokgrönsaker och broccoli  
Ingredienser 4 port
250 g kort spagetti
250 g thai wokgrönsaker
100 g broccolibuketter
Ostsås (se recept nedan)
Riven ost till gratinering

Ostsås
1 msk vetemjöl
5-6 dl mjölk
2 msk smör eller margarin
2 dl riven ost, (minst)
1 st vitlöksklyfta
1 st grönsaksbuljongtärning

Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull
Tillsätt resten av mjölken, fettet och en grönsaksbuljong
Koka upp under omrörning och sjuda i 3-5 minuter
Ta grytan från spisen och rör ned osten
Smaka av med salt och vitpepparblandningen

Baskrydda - Salt och vitpepparblandning
( bra standardkrydda )
1 tsk mald vitpeppar
9 tsk salt
Blandas väl

Gör så här:
Gör ostsåsen
Förväll broccolin och koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Blanda ner grönsakerna och pastan i såsen och häll upp i smord gratängform
Strö över riven ost
Gratinera i 180° ugn i ca 20 – 30 minuter.

---------------





---------------
Diverse mat jag serverat

Fast det såg ju inte likadant ut på elevernas tallrikar

Hemmagjort potatismos, falukorv, grönsaker

Dragonfisk med potatis och grönsaker

Köttfärslåda med Cream Cheese, potatis och grönsaker

Köttfärslåda med Cream Cheese, potatis och grönsaker
Hamburgertallrik med stekt potatis
sallad, dressing och rödlök
---------------

Jag saknar att möta eleverna
Se glädjen när dom inser att man gjort det lilla extra för dom